3 Aralık 2009 Perşembe

Kızlık Zarı Hakkında Sorular ve Cevapları

Tüm toplumlarda kızlık zarı tabu olma özelliğini halen korumaya devam ediyor. Günümüze değin tabu olarak gelişi de tamamen erkek zihninin ürünüdür. Kızlık zarının önemsenmesi de bir çeşit kadını aşağılama yöntemidir. Erkek zihninin ürünü olan kadın üzerindeki hakimiyeti sürdürebilme anlayışı ile kadınlar da öylesine inandırılmış ki neredeyse kendi bedenlerinden korkar olmuşlar. Kadın cinselliği ve cinsel organ hakkında açıklamalar yapılıyor olsa da genel olarak halk arasında bilinmeyenler çoğunluktadır.

Öncelikle kızlık zarının ne olduğu, işlevi var mıdır yok mudur… bu soruların cevabını bilmek gerekiyor. Kızlık zarı; kesin bir görevi olmayan ve doğa tarafından vajenin giriş kısmına yerleştirilen doku olarak tarif ediliyor. Bazı bilim adamları, regl başlangıcına kadar vajeni ve rahmi dışarıdan gelebilecek mikroplara karşı koruyan doku oluşumu derken bazıları ise, yalnızca bir doku kalıntısı olarak değerlendiriyorlar.

kizKızlık zarı ilişki dışında ne zaman yırtılır?

İlişki dışında nadir olarak bazen uzakdoğu sporu, jimnastik gibi aktif ve normalin dışında bacak açma hareketi yapanlarda, kaza ve bazen düşmelerde yırtılabilir.

Yırtılan kızlık zarı sonra tekrar iyileşirmi? Kapanırmı?

Hayır,farklı bir yapıya sahip olan kızlık zarının yırtılan kısımları hiç bir zaman kendiliğinden tekrar birleşmez.

Kızlık zarı parmak girmesinden zarar görür mü?

Bu kızlık zarının tipine bağlıdır, bazı kızlık zarına hiç bir şey olmayacağı gibi, bazıları da yırtılabilir.

İlk ilişkide çok acı verir mi?

Genelde bu sizin partnerinizle ne kadar uyum içinde olduğunuza ve kızlık zarının tipinede bağlı olmakla beraber yavaş hareket edilecek olursa fazla bir acı vermez.

Ya yırtılmazsa?

Yırtılmazsa bir jinekolog tarafından uyuşturularak size hiç bir acı verilmeden açılabilir.

İlk ilişkide kızlık zarının acısından çok korkuyorum, ne yapabilirim?

Eşinizle anlaşarak bir jinekoloğa giderseniz, o kızlık zarınızı uyuştururarak size hiç bir şey hissettirmeden açabilir.

Çok kanarmı ?

Hayır, pembe renkli (vajen salgıları ile karıştığı için kanın rengi açılır) bir kaç damla kan gelebilir.

Ya kanama durmazsa?

Bazı yapısal özellikleri nedeniyle çok kalın kızlık zarlarında bazen olabilmektedir, doktora müracaat ederseniz o gerekli müdahaleyi yaparak kanamayı durduracaktır.

Kızlık zarı tamir edilir mi ?

Evet, kızlık zarı dikilir. Kızlık zarını sadece bir kadın doğum uzmanı diker.

Dikilen bir kızlık zarı yüzde yüz kanarmı?

Evet,eğer bu işin uzmanı tarafından dikilmişse dikilen bir zar yüzde yüz kanar.

Kızlık zarının bozulduğu nasıl anlaşılır?

Kızlık zarının bozuk olup olmadığı, uzman jinekolog tarafından gözlem ile anlaşılır. Bilgisayarlı tomografi, mr çektirmek ya da ultrason ile kızlık zarının bozuk olup olmadığı görülemez.

Kızlık zarının bozulduğu, ancak bir jinekolog tarafından muayene ile anlaşılır. Kadınların cinsel organının iki dudağını gazlı bezle ayırıp, gözlem sayesinde kolayca anlaşılabilir. Tabi bunu kişinin aynaya bakarak yapması ve anlayabilmesi zordur, çünkü deneyim gerektirir. Oldukça kısa bir muayene ile anlaşılır.

Ama bazı özel durumlarda kolposkopik incelemeye gereksinim duyabilir. Kolposkop, vajenin, rahim ağzı ve dış genital organların bir mikroskopla büyütülerek incelenmesini sağlayan tıbbi bir cihazdır. Kızlık zarının bozulup bozulmadığının anlaşılamadığı durumlarda kullanılır.

Kızlık zarının bozulma belirtileri nelerdir?

Kızlık zarının bozulma belirtilerinde ilk olarak kan gelmesi bilinir. Ama bazı durumlarda kan gelmesi, dış kısımlardaki yırtık ya da sıyrıklardan dolayı olabilir. Yani kan gelmesi kesin bozulduğunu göstermez. Bazı durumlarda ise kızlık zarı bozulur ama kanama meydana gelmez.

Kızlık zarının ne zaman bozulduğu bulunur mu?

Yedi ile sekiz güne kadarki süreçte, kızlık zarının yedi günden önce ya da yedi gün içinde olduğu anlaşılabilinir. Yedi ile sekiz günü geçen durumlar için daha sağlıklı bir şey söylenememektedir.

0 yorum: